Paardencoaching in drenthe

Aan deze uitdrukking werd ik deze week herinnerd toen premier Rutte benadrukte dat versoepelingen mógelijk, maar niet vanzelfsprekend zijn in deze Corona tijd.
De hoofdgedachte blijft: maximale controle.
In de paardenwereld wordt ook een hoop gecontroleerd.

Controle

Is de omgeving veilig, moet ik, als paard, steeds alert zijn op roofdieren? Zijn er andere paarden en zo ja ? Wat is de rangorde?  Is er genoeg te eten?
Controle kan zowel voor paard als mens ook sociale controle inhouden: ik hou jou in de gaten en jij houdt mij in de gaten.
Soms betekent het ook: Sommigen mogen alles, anderen mogen niets. Wat aan de een toegestaan wordt is voor de ander (nog) verboden.

Wie bepaalt?

Ben jij degene die bepaalt hoe jouw leven eruitziet? Of doet jouw chef dat. Wie beschermt jou tegen onheil en gevaar? Jijzelf, je partner, je gezin, je werk, de overheid?
En hoe ver gaat dat, of hoe ver laat jij dat gaan of komen? Waar ligt jouw grens?
Zitten er misschien verborgen motieven in de weg om effectief te kunnen handelen?
Eén ding hierin is zeker; we maken allemaal deel uit van een groter geheel omdat we zo beter in staat zijn om te overleven.

Spiegelreflex
Zo gaat het met paarden ook; op het moment dat je, als is het maar met één paard, in één ruimte staat maak je deel uit van de kudde. Het paard zal direct op zijn manier zijn plek in deze ruimte gaan ‘’controleren’’ . Dat betekent dat hij ogenblikkelijk op jouw (onbewuste) gedrag, intenties en emoties zal reageren.
Soms mag je wel over het hek kijken en soms mag je geen paard stelen. Paardencoaching is bij uitstek de manier om op een constructieve en respectvolle manier jou bewust te maken van jouw controle, op welk gebied dan ook!
Je bent van harte welkom.

Stay save!