Een luisterend oor kennen we allemaal. Maar ook een luisterend oog? Horen en verstaan doen we toch met onze oren? Klopt! Maar bij écht luisteren komt veel kijken.

Wat gebeurt er als we met onze ogen en gevoel gaan luisteren? Actief luisteren is nagaan of de luisteraar de boodschap van de spreker begrepen heeft. Bij de boodschap gaat het om de inhoud, maar ook het gevoel. We zien dat het beste door non-verbale communicatie. Een twinkel in iemand zijn ogen als hij/zij blij of verrukt is of een afstandelijke houding als iemand de situatie niet volledig vertrouwt. Onbewust registeren we als mens al deze signalen in ons brein, maar reageren hier niet altijd op.

Als je blij bent zie je er vrolijk uit en is je stem opgewekt. Maar wat als je ja zegt terwijl je nee bedoelde. Of je zegt dat je blij bent maar je hele houding verraadt iets anders; hangende schouders, een verdrietige blik. Met andere woorden je bent niet congruent. Niet iedereen is zich ervan bewust dat wat hij zegt ook overeenkomt met wat hij laat zien. Soms heb je al zoveel in je leven meegemaakt dat je een soort van glazen wand om je heen gebouwd hebt. Misschien ben je wel heel overgevoelig, lichtgeraakt of juist heel passief geworden, zonder dat je dat eigenlijk wilde. Deze incongruentie kan voor verwarring en miscommunicatie tussen jou en je gesprekspartner zorgen, wat de relatie ongewenst beïnvloedt.

Paarden zijn het hulpmiddel om je inzicht te kunnen geven in het luisteren naar jezelf én anderen. Zij kunnen een mens zien zonder oordeel, zonder verleden, zonder ballast. Ze kijken door een luisterend oog en reageren op gevoel. Een paard hoort en ziet je natuurlijk, maar om je echt te verstaan, oftewel actief te luisteren gebruikt hij zijn belangrijkste zintuig: Energie. Het paard reageert feilloos op onze energie die wij door onze (in)congruentie uitstralen. Wij kunnen als mensen bewust worden van onze eigen energie. En door actief te leren luisteren naar onze energie krijgen we een luisterend oog voor onze omgeving. Energie als je achtste zintuig zeg maar. De moeite waard om te ontdekken.