Wat is het meest voorkomende antwoord als je aan iemand vraagt hoe het gaat? Goed, maar wel erg druk. Dat klopt ook, als mens hebben we het extreem druk. Niet alleen onze agenda’s lopen over, maar we maken ook ons ook de hele dag druk om ons zelf. Wat is wanneer mijn houding? Hoe moet ik reageren om het gewenste gedrag bij iemand anders te bewerkstelligen?

Dubbele agenda
Eigenlijk handelen we altijd met een dubbele agenda, die een strijd voert tussen eigen gevoel en gewenst gedrag. Een paard heeft geen dubbele agenda, want een paard is gewoon een paard. Het belangrijkste onderwerp waar alles om draait in het leven van een paard is overleven. Dit geweldige oerinstinct hebben wij als mens ook, maar wordt overschaduwt door het dagelijkse leven binnen een goed ontwikkelde maatschappij.

Kuddegedrag
Een paard daarentegen leeft niet in een maatschappij, maar in een kudde. Binnen de kudde heersen strikte regels, welke slechts door non-verbaal gedrag gehandhaafd worden. De leider wijst een nieuwkomer door middel van energie en lichaamstaal zijn plek aan binnen de kudde. Om leider te blijven moet hij echter feilloos de energie van zijn soortgenoten aanvoelen en hier consequent op reageren zonder enige ruimte over te houden. Verzwakt hij hierin dan zal de rest van de kudde hem niet meer vertrouwen en uitkijken naar een nieuwe, sterke leider.

Pure inzichten
Zodra de samenstelling van de kudde veranderd begint dit hele proces opnieuw. Sta je dus met een paard in één ruimte? Dan is de meeste pure vorm van feedback de enige manier om jouw plek als leider op te eisen. Jouw energie, overtuigingskracht en mate van consequentie pikt een paard feilloos op. Een andere taal kennen ze immers niet. Het is dus helemaal niet vreemd dat een paard je de non-verbale, communicatieve vaardigheden kan leren die jij op dat moment nodig hebt. Daarnaast laat hij ook jouw sterke kanten zien. Pure inzichten die een mens jou nooit kunnen geven, omdat de mens van tegenwoordig meerdere belangen heeft dan alleen overleven binnen een kudde.