Blog contact

In de paardenwereld wordt vaak gesproken over verbinding. Wanneer je verbinding hebt met het paard dan bestaat de wereld eigenlijk alleen uit jou en het paard.
Dit herken je vast ook wel. Als je bijvoorbeeld samen met je collega, vriend of vriendin een activiteit of een klus doet die je beide leuk vindt, of samen de schouders onder zet, kun je je erg verbonden voelen met elkaar.

Is er dan verschil tussen contact en verbinding? Ik weet niet hoe het met jou staat maar ik heb met de ene persoon toch echt een diepere relatie dan met de ander. En de ene keer kan ik vol interesse en aandacht zijn terwijl ik de andere keer er met mijn hoofd niet bij ben.

Je bent je er niet altijd van bewust maar het is het gevolg van dat je voelen, denken en doen dan niet in overeenstemming zijn.
Dat kan uit ervaring zijn, of door oude angsten of gewoontes. Saboterende gedachten als; doe ik het wel goed? als het nu maar gebeurt zoals ik wil, ojee iedereen kijkt naar mij, voelen paarden bijvoorbeeld feilloos aan. Zij spiegelen je incongruentie ogenblikkelijk.

Als je daar bewust van wordt zul je merken dat verbinding maken een stuk makkelijker wordt. Je laat dan (oude) patronen los en dat geeft energie.

Er is dus wel degelijk een verschil tussen contact en verbinding.
Of zoals in onderstaande situatie die ik wel eens in de coaching gebruik:

Ouder zegt tijdens het koken tegen kind dat met mobiel bezig is:
” Zou je je kamer niet eens opruimen?”
Kind kijkt niet op of om en antwoordt:’’Jahaa.’’
…….

Wel contact, maar (nog) geen verbinding…